Peste 400 de persoane au participat în seara zilei de 9 noiembrie, la Centrul de Îngrijniri Paliative din Cluj-Napoca, la parastasul pentru toţi pacienţii care au trecut la cele veşnice, în acest hospice, din ultimul an.

Cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, Centrul de Îngrijiri Paliative al Arhiepiscopiei Clujului și-a serbat hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată, în paraclisul așezământului, de Protos. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, în prezența Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul, ctitorul pincipal al acestui centru.

De la ora 18:00, mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba parastasului pentru toţi pacienţii care au trecut la cele veşnice în Centrul de Îngrijiri Paliative, în ultimul an. La slujbă au participat rude ale celor trecuţi în veşnicie, precum şi o parte din echipa hospice-ului.

În cuvîntul de învăţătură, mitropolitul Clujului a subliniat efemeritatea vieţii pămînteşti şi importanţa covîrşitoare a rugăciunilor noastre pentru cei adormiţi. De asemeni, ÎPS Andrei, pornind de la exemplul vieții Sfântului Ierarh Nectarie, le-a vorbit celor prezenți despre faptele milei trupești.

La final, directorul Centrului „Sf. Nectarie”, pr. Bogdan Chiorean, a prezentat activitatea centrului și a mulțumit angajatilor și celor care sprijină activitatea ce se desfășoară în acest hospice.

În ultimul an la Centrul de Îngijiri Paliative din Cluj-Napoca au trecut la Domnul peste 450 de pacienți care sufereau de cancer.

Centrul de îngrijiri paliative “Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului care a fost inițiat în anul 2009 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Vicar Vasile Someşanul, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. Construcţia aşezâmântului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a Preasfinţitului Părinte Episcop Vicar Vasile Someşanul. Centrul de îngrijiri paliative “Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca reprezintă un proiect unic în această zonă a Transilvaniei şi a fost sfinţit și inaugurat în data de 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie.

Coordonarea activității acestui proiect medico-social a fost încredințată Asociaţiei ”Sfântul Nectarie” Cluj, o organizație nou înfiinţată cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Clujului în acest scop.

Centrul furnizează servicii (medicale, spirituale, psihologice şi sociale) pentru pacienţii cu boli terminale, într-un mediu cât mai apropiat nevoilor şi preferinţelor lor, precum şi ale familiilor acestora (înainte şi în perioada de doliu).

Centrul de îngrijiri paliative ,,Sfântul Nectarie” cuprinde o unitate spitalicească cu 30 de paturi, farmacie, ambulator şi un centru de zi, o frumoasă capelă, o sală de conferinţe şi chilii pentru maicile care împreună cu preotul Centrului acordă îngrijire duhovnicească necesară pacienţilor şi familiilor acestora.

Centrul de îngrijiri paliative “Sfântul Nectarie” Cluj Napoca a fost înfiinţat în anul 2013 şi are, anual, peste 400 de pacienţi.